Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/01112009001 - kopie.jpg'
There was a problem loading image 'images/01112009001 - kopie.jpg'
mládě

Na zkoušky terénního vyhledání pro psy bylo třeba najít dva vhodné lesní terény. Jeden jsme již užívali, sice ne tak hustý, ale s roklemi a byl znám jako tvrdý oříšek.

Deset dní před zkouškami jsme objevili nový lesní terén a se souhlasem myslivců jsme ho mohli rovněž využívat. Byl to mladý, hustý, smrkový les, který ale pro psy při prvním vyhledání skončil fiaskem.  Až na psa Ronyho, který si zde jediný poradil. Trénink nám ztížilo i vápnění okolních polí a tak radost z nového terénu trochu ztrpkla. Při jedné obchůzce objevila Marie s Ronym zapomenuté, opuštěné a zesláblé srnčí mládě. Naříkalo bolestí a steskem po mámě. Přesmutná a bezmocná podívaná. Leželo u pole s řepkou a to pro mnohé znamená smrt. My jsme ale zahájili pro mládě záchrannou akci. Množství telefonů a odkazů, až konečně přijel myslivec, který přikrmoval srnčí právě kvůli řepce. Pokud se napasou srny pouze na řepce a nemají šanci najít jinou potravu, oslepnou a hynou, proto se v této oblasti v zimě nacházelo množství uhynulého srnčího.

Bohužel srneček neměl šanci přežít a umíral nám před očima. Myslivec ho pak již jen naložil na vůz a odvezl...

Slíbili jsme si jako v loňském roce, že zvýšíme starost o lesní krmelce nejen proto, že nám myslivci dali důvěru k tréninku a povolili vstup se psy do lesa, ale aby zvěř lépe přežila zimu. Jirka Samek již sehnal oves pro zvěř a vy doma schovávejte zase tvrdé rohlíky, chleba a zeleninu, brzy je budeme potřebovat do krmelců.