Slunce ještě ani nevykouklo nad místní hluboké lesy a už se sjížděli psovodi i figuranti k rozsáhlým loukám. Dnes se totiž konaly záchranářské zkoušky dle mezinárodního zkušebního řádu (IRO). Z veliké dálky přijel i rozhodčí pan Štibora. Hned ráno se našláply stopy a jelo se do nedalekého lesa k vypracování speciálu – plošného vyhledání. Terén byl veliký, jak řekl p. Troller, poctivý a chvílemi i hodně špatně prostupný. Čas na vyhledání byl šibeniční, ale i přes tohle všechno nasazení psovodi úspěšně našli všechny figuranty.

Následovali stopy. Už byly pěkně uleželé. Nastoupili dva psovodi. Sice měli každý z nich malinké nedostatky, ale oba psi na konci označili figuranty a o to je v praxi přece hlavní. Stopy byly splněny.  Po stopách se udělala přestávka na kafe a na pravý domácí štrúdl. Psovodi si vyprávěli různé veselé historky o jejich mazlíčcích, probírali další jejich postup na zkouškách a kochali se malebnou krajinou Vysočiny.

Po krátké pause se jelo do Želiva. Slunce už bylo uprostřed oblohy a majestátně naznačovalo, že je dnes pánem a že se předpovědi deště mýlily. V Želivě, v klubovně Sportovců, se podával oběd, zprostředkovaný Oldou Pečenkou – výborné pečené kuřátko. Po něm se uskutečnil slavnostní nástup, kde rozhodčí spolu s vedoucím zkoušek Jirkou Samkem všechny přivítal a shrnul průběh zkoušek.

Na řadě byla dovednost. Některé překážky dávali psovodům, ale hlavně jejich psům, zabrat, třeba takový skok daleký. Jiné zase nedělali žádné problémy (lávka na sudech, houpačka). Za zmínku stojí i ovladatelnost na vzdálenost – tak zvané „bedny". I přes záludnost tohoto cviku se mu psovodi odvážně postavili a až na malé maličkosti to zvládli. Všichni, kromě jednoho, dovednost splnili s požadovaným počtem bodů.

Ani poslušnost nebyla procházka rajským sadem, i když se při ní, oproti řádu dle SZBK, chodilo hodně. Zde už trošičku pracovala nervozita. Ani slunce, které ve své plné síle pražilo na hřiště, kde se poslušnost předváděla, nebylo moc příjemné. Díky tomuto psi vyváděli věci, které je při nácviku snad ani nenapadli. Bohužel u jedné psovodky nervozita zapracovala trošku víc. Jinak všichni ostatní splnili.

Poslední na programu bylo vyhledávání v sutinách. Protože se dovednost s poslušností trošičku protáhla, muselo se chvátat, aby to nebylo už noční hledání. Rozhodčí zvolil středně těžký terén, avšak se spousty rušivými hluky. Někteří psi byli lehce vyvedení z míry a bylo znát, že to trošku ovlivnilo jejich hledání, avšak nakonec všichni psi úspěšně našli a označili schované figuranty.

Až na pár škobrtnutí se zkoušky vydařili všem. Večer už se sice zdálo, že jsou všichni unavení, ale to nikomu nebránilo v dobré zábavě. Sešla se dobrá parta, ale hlavně rozhodčí byl ten, kdo se staral o všeobecnou pohodu. Proti jeho občas přísnému, ale rozumnému hodnocení neměl nikdo námitky. Hlavně kvůli němu proběhli celé zkoušky, i přes jejich různorodost a velký počet psovodů, bez velikých obtíží. Hlavně jemu patří „díky" všech psovodů, ale i pomocníků a figurantů.

Slunce už dávno zalezlo za Želivské kopce. Proběhlo vyhodnocení a nastal čas se vydat domů.


Zkoušku splnili:

RHE - Martina Trollerová s fenou Alice Bona Fornax

RHE - Alena Šuhájková s fenou French Annie

RHE - Jitka Smílková s fenou Terezka

RH-FA - Jiří Vlach se psem Atilla

RH-FA - Zuzana Rozová s fenou Queen Daggi z Roznetu

RH-FLA - Tomáš Pípal s fenou Chiper Sv.Hubert

RH-FLA - Pavel Troller s fenou Arina Gasima z Chlístova

RH-TA - Kateřina Bezděková s fenou Chery z Býchorska

RH-TA - Oldřich Pečenka s fenou Dýna Rodšvéd

RH-TA - Marie Pípalová se psem Ron

RH-TA - Dana Hávová s fenou Aischa z Krájíčkovy Stráně