altV období června a začátkem července 2011 jsme směřovali svými auty na sever až do Hejnice , kde se konaly zkoušky SDH v plošnéma a sutinovém vyhledání.

 

Poslušnost a dovednost psů byla posuzována podle mezinárodního řádu IPO-R, ale přece jen cizí překážky a prostředí udělalo své. Přesto většina psů tuto disciplínu splnila. Na zkoušce sutinového vyhledání stupně A byl úspěšný jen Jirka Samek s Benem. Parné počasí i dlouhá cesta neovlivnila temperament jeho černého labradora a prošel si terén v limitu dokonce dvakrát.

altNa zkoušce plošného vyhledání nás doprovázel po celý den prudký liják. Lesní a skalnatý terén na vyhledání v nás vzbudil malou dušičku, ale hasiči se nevzdávají. Všichni zúčastnění konečně pochopili o čem je v tomto oboru řeč.

Vzpomněla jsem si na slova jednoho profesionálního hasiče, který se mi svěřil, že už by zkoušky na přijetí nesplnil: „Už je to jen pro supermany." Klobouk dolů před všemi našimi členy, kteří se zúčastnili této náročné zkoušky. I když někdo neuspěl, odnášel si poznatky, které se nedaly jen tak slovem předat. V této plošné zkoušce stupně A uspěla Květa Kasalová s německou ovčačkou Gájou.

O dalším víkendu jsme pokračovali na sutinách, ale podařilo se jen Jirkovi s Benem zvýšit sutinové vyhledání na stupeň B.

Pro naše psovody, figuranty a kamarády je tento úspěch velkým oceněním naší výcvikové práce. I ten nejlepší psovod se neobejde bez pomoci druhých.

altSamozřejmě i organizátoři těchto zkoušek, rozhodčí Iveta Soukupová, Franta Schejbal st. i ml. a figuranti Jindra Nečas, Staša a další byli velice, velice obětaví. Přes náročnost fyzickou i finanční budeme ale počítat s tím, že se na podzim zkoušky budou opakovat, jen trochu nabereme dech a našetříme korunky. Psi nám rychle stárnou a musíme využít jejich mládí a temperamentu, aby ten náš výcvik k něčemu byl. 

 

Fotky ze zkoušek najdete ve fotoalbu.