b_150_100_16777215_00_images_fotoalbum_2013_S_Cviceni_has_psov_Zeliv_obr51673672c0d16.jpgK pětiletému výročí založení naší SDH Želiv 2 psovodi, jsme naplánovali společné cvičení s dobrovolnými hasiči. I když mnozí psovody neuznávají, snad by bylo dobré je nejdříve při práci vidět a pak si udělat názor. My jsme takové odvážlivce našli v SDH Košetice, SDH Lukavec a SDH Želiv 1.

Pro svojí dostupnost byl zvolen terén se souhlasem vlastníků ve starém statku v Želivě. Objekt, v kterém máme možnost trénovat a který psi znají. Tentokrát šlo ale o ukázku předvedení vyhledání ztracených osob psy a následně ukázat práci hasičů při vyproštění a transportu, proto není důležité známé místo.b_150_100_16777215_00_images_fotoalbum_2013_S_Cviceni_has_psov_Zeliv_dscn6382.jpg

Společná akce proběhla v sobotu 6. dubna 2013 od 13.00 hodin. Zima byla opravdu nepříjemná, ale náladu nám nezkazila.

Před příjezdem jednotek již bylo připraveno občerstvení i s teplými nápoji. Všichni figuranti měli namaskována zranění, tak věrohodně, že je diváci zblízka nevěřícně prohlíželi, to bylo hotové umělecké dílo slečny Renaty Smetanové. Na akci bylo zajištěno ozvučení od manželů Hávových, takže diváci i hasiči mohli být v průběhu akce informováni o celém dění. Po příjezdu a uvítání jednotek, byl proveden slavnostní nástup a informace k organizaci akce.

b_150_100_16777215_00_images_fotoalbum_2013_S_Cviceni_has_psov_Zeliv_dscn6348.jpgK průzkumu terénu nastoupil první psovod a když pes označil štěkáním osobu ve spodním úkrytu v kanále, hlásil psovod vysílačkou místo nálezu a stav zraněného. Po této informaci velitel zásahu vyslal hasičskou jednotku na místo. Hasiči osobu vyprostili, ošetřili a transportovali k příjezdové komunikaci, kde byla osoba předána do péče zdravotnické záchranné služby (ZZS vozidla).

Když pes po náročném vyhledání označil druhou osobu ve vikýři na střeše kravína, zasahovaly hasičské jednotky při vyproštění společně. Osoba byla ošetřena, zajištěna do vakuové matrace a spuštěna po žebříku dolů. Jiná varianta transportu tu nebyla možná. Takový zásah s vyproštěním byl velmi zajímavý a může se kdykoliv vyskytnout. Další osoba byla nalezena v kufru osobního auta. Po tomto prvním kole následovala práce dalších pěti psovodů se psy. Hasiči ukryli figuranty například na hromadu dřeva, do sudu, do dřevěné - přikryté bedny, železné nádrže, do odstaveného mrazáku a na valník se dřevem. Všichni si vyzkoušeli komunikaci s radiostanicemi na místě zásahu, jaké informace podávat a samotnou obsluhu vysílačky. Během akce jsme si stačili vyměnit poznatky, připomínky a návrhy k akci.b_150_100_16777215_00_images_fotoalbum_2013_S_Cviceni_has_psov_Zeliv_dscn6341.jpg

Pak už následovalo přátelské rozloučení, stisky rukou, krátce zahoukaly sirény hasičských aut a hasiči se vraceli na své základny.

Náročná a přínosná akce byla za námi, jsme plni dojmů, ale spokojení. Vyhodnocení si provedeme u videa. Věříme, že akce nebyla poslední a byla přínosná pro všechny hasiče, psovody i pro diváky, někteří zkřehlí, vydrželi až do konce. Takovou atmosféru v tréninku nikdy nevytvoříme a to pro naší práci moc potřebujeme, což říká i přísloví: „Težko na cvičišti, lehko na bojišti."

 

Za podporu této společné akce patří velký dík dobrovolným hasičům z Lukavce, Košetic a ze Želiva 1.

 

Za SDH Želiv 2 psovodi – starosta Kasalová K.

Za SDH Lukavec – velitel -Smetana J. ml.

 

Další fotky najdete ve fotoalbu.