Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/fotoalbum/display/11.P1070024.jpg'
There was a problem loading image 'images/fotoalbum/display/11.P1070024.jpg'
There was a problem loading image 'images/fotoalbum/display/12.P1070053.jpg'
There was a problem loading image 'images/fotoalbum/display/12.P1070053.jpg'
There was a problem loading image 'images/fotoalbum/display/44.P1070198.jpg'
There was a problem loading image 'images/fotoalbum/display/44.P1070198.jpg'
I. ročník závodu o Modrou stuhu 9. 5. 2009 v Želivě alt

Na základě zkušeností z nultého ročníku závodu jsme uspořádali otevřený závod pro psovody záchranáře.

Krásné prostředí řeky Želivky mělo být odměnou závodníkům za to, že si ostatní užívali prodlouženého, slunečného víkendu na chatách nebo výletech.

Zátěžový závod začal pro nás již den předem výcvikovým dnem na stopách, překážkách a sutinách. V sobotu odstartovalo 12 závodníků od elektrárny u Sedlice, po proudu řeky Želivky. V kategorii začátečníků to bylo sedm psovodů a v pokročilých pět.

alt

Oldovi Pečenkovi, veliteli první stanice, nechyběla fantazie. Na první stanici připravil psovodům plošné vyhledání, kde je zmátl nahraný hlas volající o pomoc. Figurant, maskovaný jako těžce zraněný, ležel pod skálou a málem přivedl záchranáře k nevolnosti. Zmatení psovodi dostatečně nevyužili svých možností při záchraně nalezené osoby, ale o tom to všechno je.

Kamenitá cesta lesem přivedla psovody na stanici číslo 2. Jirka Nečas, velitel stanice, seznámil psovody s úkolem, zdolat sráz u skály a přinést si z vrcholu modrou stuhu. To se nezdálo tak těžké, i když se sypalo kamení pod nohama. Až na toho nalezeného oběšence a spory co s ním!

Na stanici číslo 3 připravila Marie Pípalová trochu vodní romantiky, a tak se povozili hafani na motorovém člunu. Někteří se vezli poprvé, ale bylo vidět, že to byl pro všechny příjemný zážitek.

alt

Na stanici číslo 4 u pasačky v klobouku, měli psovodi největší bodové ztráty, a to za komunikaci. Někteří závodníci se této hře nechtěli podřídit a zle na to v hodnocení doplatili. Kráva Stračena tu byla pro zpestření, ale i v praxi můžeme hledat zbloudilou masopustní osobu. Psi většinou takové překvapení viděli poprvé. Komunikace s pasačkou a krávou nedopadla v hodnocení příliš dobře, ale hlavně, že se závodníci pobavili a odnesli si ponaučení, jak je důležité volit správná slova a to záchranář do praxe potřebuje.

Na stanici číslo 5 předvedli psovodi se psy dovednost na překážkách, v celku můžeme tuto disciplínu hodnotit jako úspěšnou.

Než se přesunuli organizátoři z trasy do statku k vyhledání v sutinách, byla před stanicí číslo 6 pro všechny nucená přestávka a čekat psovodi moc neumí. Na sportovních akcích se musíme učit čekat, některý pes ztratí motivaci a zchladne nám, a to byl účel naší nucené přestávky.

Vyhledání v sutinách pro začátečníky posuzoval Olda Pečenka ve starém kravíně a přilehlém dvoře. Pro pokročilé připravila Marie Pípalová terén v dvoupatrové budově. Všichni si přišli na své, a tak se organizátoři hned pustili do vyhodnocení závodu, které proběhlo v rekreačním areálu Strabagu.

První místa nám sice odnesli cizí závodníci, ale psovodi si užili a získali nové zkušenosti.

Velké poděkování patří figurantům, nám, kteří jsme dělali sponzory a organizátorům.

Večer strávený u táboráku jsme si užili, debatovalo se o výcviku, psích osudech, a tak můžeme říct, že I. ročník Modré stuhy se vydařil.

Další fotky z akce si můžete prohlédnout ve fotogalerii.